Network Menu

Den röda staden – smeknamnen för Bologna är många!

Den röda staden (1)Under de första dagarna i oktober var det däremot de svenska färgerna som dominerade längs med gatorna, då SWEA så gott som tog över staden.

Vi var 400 Sweor som fyllde flera hotell, restauranger och barer.

Den röda staden (4)Bologna är en av Italiens äldsta städer och har idag ungefär 400 000 invånare. Det är en industristad – faktiskt en av de stora aktörerna inom motorindustrin, bland annat har Lamborghini, Maserati och Ducati sina huvudsäten där. Det finns även många universitet i staden, vilket kanske förklarar de välbesökta barerna och en till synes välmående stämning. Det är också en stad som är känd för sin vackra konst och sitt utsökta kök. Dessutom finner man i Bologna Europas äldsta universitet.

Den röda staden (5)Efter intensiva och dagslånga SWEA-möten blev det äntligen tid för en promenad ner mot stadskärnan med en av de italienska guiderna. Promenaden ledde oss längs gatorna genom fantastiska tunnvalv och guiden berättade att staden har totalt hela fyra mil trottoarer med övertäckta arkader och kryssvalv. Den romanska stilen kallas ofta rundbågsstilen och taken var dekorerade med vackra målningar. Det var medeltidsarkitektur i absolut världsklass. Det visade sig att fram till tidigt 1800-tal var Bologna en av medeltidens mest välbevarade städer i Europa, men att staden under andra världskriget drabbades av omfattande bombningar.

Den röda staden (6)Ganska omgående restaurerades byggnader tillbaka till sin forna glans och det in i minsta detalj. Det såg man också på de olika skiftningar som tegelstenarna hade i fasaderna. Vi stannade till vid de mycket kända medeltida tornen som byggdes i tegel på 1100-talet. De uppfördes av två konkurrerande familjer – Asinelli och Garisenda. Den som kunde bygga högst var enligt sägen den mest framstående. Det var Garisenda-familjen som vann, men efter en tid rasade hela bygget och idag är det alltså Asinelli-tornet som hör till Italiens högsta ”lutande” torn. Trots att det lutar lite, så försäkrade guiden oss att byggnaden var stabil och att tjockleken på fasaden var en meter. I tornets inre kan man med hjälp av 498 trappsteg ta sig upp till toppen för att njuta av en magnifik utsikt.Den röda staden (8)

Palazzo della Mercanzia var en fantastiskt vacker byggnad med dess typiska valvliknande fönster och gördelbågar. Det var också här som vi fick se en byggnad som har världens första och äldsta ”porticos” eller pelare. Portico di Palazzo Grassi på Via Marsala har nämligen originalpelare i trä från 1300-talet. Det var först år 1567 som pelare i trä förbjöds och ersattes av tegel eller cement.

Den röda staden (3)Vår nästa anhalt var ett besök på universitetet, som inte bara är Italiens, utan också Europas äldsta universitet från år 1088. Vi fick gå in och sätta oss i obduktionsrummet, där marmorskivan var i centrum och det var där som obduktionerna utfördes förr i tiden. De gjordes under vintertid, eftersom de varma sommarmånaderna var olämpliga med tanke på kropparnas förruttnelse. Guiden berättade vidare att det fanns dolda fönster där överläkaren hade uppsyn över lektionen och stack ut huvudet och gjorde kommentarer.Den röda staden (7)

Vi fortsatte sedan vår vandring till torget Piazza Maggiore som dominerades av den enorma domkyrkan San Petronio. Nu var det inte utan att vi huttrade lite i snålblåsten på det öppna torget och vi avslutade vår rundtur invid den världskända fontänen Neptune som byggdes på 1500-talet. Fontana di Nettuno ligger intill torget, Piazza Nettuno och dess ståtliga bronsfigur Neptunus sträckte majestätiskt ut sin arm mot damerna nedanför.

Den röda staden (2)Att SWEA valde just Bologna för sitt väldsmöte kan vi som var där mycket väl förstå och allt eftersom dagarna förflöt blev vi nog alltmer påverkade av de många smeknamnen; lite mer lärda (La Dotta), mäkta imponerade över stadens röda skiftningar (La Rossa) och jag tror även att en del av oss till och med blev lite ”rundare” (La Grassa) av den enastående maten.

Text: Cecilia Kjellgren, New Orleans