Network Menu

I pastans förlovade land

Pastakurs i Italien – det lät lockande!

pastakurs (1)Det tyckte 26 Sweor som med hjälp av vår trevliga guide, Swean Silvana Forni-Ferrero, fick alla procedurer och goda råd översatta.

Vi hämtades med buss till ”Villa la Torre”, en halvtimme utanför Bologna, där vi togs emot av Signor Leonardo, som vänligt visade oss in i villan. Där var uppdukat med förfriskningar, kaffe och goda kakor.

pastakurs (5)Sedan var det dags för handtvätt och intagande av våra platser runt ett mycket stort långbord där vi alla fick plats. På bordet fanns en stor träbricka, lång och smal kavel, gaffel, mjöl och ägg. Signor Leonardo invigde oss lugnt och pedagogiskt i pastans hemligheter och matlagning i allmänhet och berättade att det faktiskt inte tar så lång tid att laga god mat.

pastakurs (4)De enda ingredienser vi behövde var två ägg, som alltid skall tvättas innan man knäcker dem för att undvika att bakterier kommer i degen, samt 200 gram fint vetemjöl. 100 gram mjöl per ägg – enkelt eller hur? När man gör pastadeg med ägg skall man alltid ha ett fint vetemjöl, gör man däremot degen med vatten skall durumvete användas. Mjölet hälldes upp på träbrickan och vi gjorde en skål i mitten med fingrarna; runt, runt, ej för liten, sedan knäcktes äggen däri. Vi rörde först med gaffeln och sedan med fingertopparna och när degen inte längre var så kladdig använde vi hela handen att knåda degen med. Degen skall knådas väl så att den blir elastisk, slät och fin. Sedan packades den in i plastfolie och fick vila i 30 minuter. Under tiden fick vi smaka på en speciell typ av Mortadella och annat gott.

pastakurs (7)Signor Leonardo berättade om en mycket speciell kokbok skriven av Pellegrino Artusi 1890. Det är fortfarande den kokbok i Italien som har största upplagan. Han läste för oss om Artusis tankar om att ha gäster: ”Den bästa rätten ni kan bjuda era gäster på är ett vänligt ansikte och en öppen vänlighet. Att bjuda in någon till sig är att ta vara på hans lycka för hela den tid han vistas under ert tak.” Visst är det vackra ord!

pastakurs (6)Nu var det dags för hemligheten med kavlingen, man skall börja i mitten och kavla utåt, vända på degen med hjälp av kaveln, inte med handen som en pizzadeg!

pastakurs (9)Tunt, tunt kavlades degen ut, veks ihop och sedan fick vi äntligen skära. Signor Leonardo var mycket orolig för detta moment, men kunde snart konstatera att vi nog alla var vana i köket och inga fingrar skadades. Tagliatelle, tagliarini eller pappardelle kan skäras allt efter vilken bredd man önskar. Man skär tio remsor och sedan hängs de över kniven och rullas ihop lätt med handen. All pastan togs ut i köket där den kokades åt oss, mycket kort, bara 1½ minut när vattnet kokat upp igen.

Under tiden fick vi sätta oss i den vackra matsalen.

pastakurs (10)Vin fanns på det utsökt dukade bordet. Strax kom det in härligt doftande skålar med vår egen pasta och en underbar sås Bolognese, som de kokat i sex timmar! Det smakade härligt och en andra omgång pasta serverades med sås Romangiola, mycket gott och friskt med smör, skinka och citron.

pastakurs (2)Det vattnas i munnen bara jag tänker på den trevliga dagen.

Tack till Silvana Forni-Ferrero för den utmärkta översättningen och SWEA Rimini för ett trevligt arrangemang!

Text och Foto: Maud Larsson, Zürich