Network Menu

Välkommen på Världsmöte i Bologna 2013!

Den 3-6 oktober 2013 är det dags för SWEAs Världsmöte i Bologna, Italien. Arrangör är SWEA Rimini och på programmet står bland annat rundturer, utflykter, seminarier, möten, middagar och efterresor. Missa inte chansen att träffa gamla och nya SWEA-väninnor från hela världen!

Fredag den 4 oktober kommer SWEAs sju regionmöten att hållas, där samtliga avdelningsordförande och andra intresserade Sweor är inbjudna att delta. På lördagen är det världsmötesdag och det kommer att finnas möjlighet att lyssna till intressanta föredrag. Under samtliga dagar arrangerar SWEA Rimini bredvidaktiviteter i Bologna och dess omgivningar. Före den 31 maj 2013 vill vi ha din anmälan – mer information finns på www.swea.org

Om Bologna

Bologna är huvudort i regionen Emilia Romagna. Här sammanbinds den norra och södra delen av den italienska halvön. Bologna var ursprungligen en etruskisk stad, kom senare under galliskt styre och blev därefter en romersk stad och koloni. Det är en av de bäst bevarade äldre städerna i Europa. Gatorna kantas av konstnärligt utsmyckade byggnader och kyrkor, något som också visar på den kulturella betydelse som Bologna haft genom tiderna. I en annan del av staden fi nns det ultramoderna mässområdet och ett konferenscenter. Det är ansiktet utåt för stadens industriföretag, varav många är världsledande inom mekanik och jordbruksindustri.

När man vandrar under pelargångarna i centrum kan man shoppa i fashionabla butiker eller på kläd- och matmarknader. Man får en inblick i stadens mångfasetterade liv, som kulturellt och ekonomiskt tillhör 2000-talets Europa. Som stad är Bologna känd som den ”röda” för de spektakulära arkitektoniska färgerna, den ”lärda” för universitetet (Europas äldsta) och den ”feta” för maten – och just ”Bolognese” är ju ett välkänt begrepp inom gastronomin. Här fi nns ett rikt barliv, med caféer och restauranger på stadens alla torg. Hotellutbudet är mycket varierat, från charmiga gamla palats till hypermoderna konferensanläggningar, allt på gångavstånd från centrum. Och inte nog med det – trottoarerna i centrum är täckta av arkader som skyddar mot solen på sommaren och regnet på vintern. Det finns hela 35 kilometer arkader i centrum, så i den här staden behövs aldrig paraply!

SWEA Rimini har förbokat två fyrstjärniga hotell: fyrstjärniga Hotel Europa (där även SWEA-mötena kommer äga rum) och Hotel Tre Vecchi samt trestjärniga Hotel Regina. Restauranger finns det gott om, i alla olika storlekar och prisklasser – och maten är lika fantastisk överallt. Invånarna i Bologna lever för sin mat. När de inte lagar och äter den så pratar de om den – ofta pratar de om middagen medan de äter lunch. Här måste restaurangerna verkligen hålla måttet om de ska kunna behålla sina kunder! Stadsvandringar är populära i Bologna och utöver de traditionella kulturvandringarna, finns det möjlighet att besöka det underjordiska och det gastronomiska Bologna – eller varför inte ta en promenad på Grisham-tema?

Utflykter

Från Bologna organiseras utflykter i omgivningarna, bland annat:

  • Regionens gastronomi. Besök hos parmesan-, parmaskinka- och balsamvinäger-producenter samt lunch.
  • Villa La Torre. Trevlig matlagningskurs i en villa ute på landet med efterföljande lunch.
  • Faenza och Ca´Lunga. Besök på det berömda internationella keramikmuseet i Faenza med efterföljande vinprovning på Ca´Lunga i Imola.
  • Fidenza village, ett av Italiens stora outlet där det är möjligt att ”shop till you drop”.

Efterresor

PIEMONTE

Piemonte, som betyder ”vid bergets fot”, är en stor region med underbar natur och snötäckta alper mot Schweiz och Frankrike. I södra delen påminner landskapet om Toscana med böljande sluttningar täckta av vinrankor, och vackra medeltidsbyar och slott uppe på kullarna. Piemonte är i mångt och mycket synonymt med berömda viner, framför allt Barolo och Barbaresco. Förutom de världsberömda vinerna så har tryffeln kommit att göra Piemonte till ett mecka för gourmeter. Den allra finaste vita tryffeln anses komma från just Piemonte, närmare bestämt från Alba. Här är en tryffeljakt tillsammans med en lokal ”trifulau” ett absolut måste och en oförglömlig upplevelse. I Piemonte föddes ”Slow food movement”, en proteströrelse mot hur snabbmatskulturen slätar ut traditioner och berövar oss det genuina kökets kulinariska höjdpunkter – och vi kommer naturligtvis att äta en av våra middagar på organisationens egen restaurang. Regionen är i övrigt känd för ost, choklad, kastanjer och hasselnötter.

SORRENTO och CAPRI

Sorrento är känt för diktkonst, musik, dans och god mat. Staden kallas också för la gentile (den vänliga) på grund av sitt milda klimat och vackra utsiktsplatser, de många parkerna med citron- och apelsinträd samt invånarnas vänlighet och gästfrihet. Huvudtorget Piazza Tasso utgör hjärtat i stadens mysiga och livfulla centrum. Härifrån utgår Corso Italia, huvudgatan som har ett stort utbud av butiker, fina cafeér och trevliga restauranger. Från Sorrento kan man göra utflykter till Vesuvius krater, till utgrävningarna i Pompeji och naturligtvis till Capri, denna fantastiska ö där Axel Munthe byggde sin Villa San Michele. En kväll bör definitivt vikas för en tarantellaföreställning med traditionell musik och dans. Även en utflykt längs kusten till Positano, Ravello och Amalfi är ett absolut måste.

Kontaktperson: Elizabeth Cederholm, elizabeth(Replace this parenthesis with the @ sign)luveria.it

För mer information, detaljerat program och anmälan:

Världsmöte 2013 i Bologna

Text: Elizabeth Cederholm, Rimini, och Anna Sjöblom, Milano
Foto: Apt Servizi Emilia Romagna